על פי חוק הגנת בריאות הציבור, החל מחודש מרץ 2020 כל מי שמבקש לייצר מזון מן החי או להחזיק בבית קירור למזון כזה, חייב לקבל הסמכה של תקן HACCP תוך הטמעת תוכנית בטיחות מזון. יצרנים של תוספי תזונה, מזון תינוקות ומזון ללא גלוטן גם כן חייבים לקבל את הסמכת התקן כדי לקבל את אישור ה-GMP. מי שלא יעמדו בדרישות אלה לא יוכלו לשווק את המזון שלהם וגם לא יוכלו לקבל רישיון יצרן.
מהו תקן HACCP?
תקן HACCP הוא בעצם שיטה לניהול מערכת המזון המוטמעת במפעלי מזון. השיטה מתמקדת במניעת סיכונים מתוך זיהוי, מיפוי וניתוח של תהליכי הייצור והגדרת הנקודות הקריטיות לבקרה עבור מוצרים וזאת כדי למנוע מצב בו מופצים מוצרי מזון שאינם בטוחים לשימוש. המערכת מאפשרת לחברות המזון ליהנות ממערכת שמבקרת אותם תדיר ומספקת להם הערכת סיכונים איכותית שמונעת סיכונים לבריאות הציבור.
אילו עסקים נדרשים בתקן?
כל עסק שעוסק בייצור ושיווק של מוצרים מן החי חייב בתקן HACCP וכשאנו מדברים על מוצרים מן החי אנו למעשה מדברים על דגים, עופות, עיבוד בשר ונקניקים. כמו כן, מפעלי קייטרינג שמוציאים מעל ל-1,000 מנות ביום גם כן חייבים בתקן וגם מפעלים שמייצרים מזון ללא אלרגניים, ללא גלוטן, מזון תינוקות, מזונות לרגישים ותוספי מזון.
תחום המזון עצום בישראל וישנה מודעות גבוהה במיוחד בקרב הצרכנים כמו גם המשווקים לבטיחות המזון, בוודאי לאחר הפרשיות האחרונות שנקשרו עם חברות גדולות בשנים האחרונות. עסקים רבים מבקשים להטמיע את התקן גם אם אין להם חובה לכך על פי החוק, וכיום ניתן לראות את התקן בכל מקום – בקצביות, במסעדות, באטליזים, במחסני מזון ועוד.
איך מקבלים את התקן?
קודם לקבלת התקן ומבחן ההסמכה יש לעבור תהליך מדויק עם יועץ ייעודי אשר מתמחה בתחום ההכנה של המפעל או העסק לקבלת התקן. יש להטמיע שבעה עקרונות שהתקן מתבסס עליהם והם כוללים היבטים שונים של הגדרת גבולות קריטיים לנקודות בקרה, קביעת אמצעי ניטור, קביעת פעולות מתקנות בחריגות, קביעה של נקודות בקרה, תיעוד ורישום של פעולות המערכת, הטמעת עקרונות למציאת סיכונים במזון ואימות כל הפעולות המבוצעות לשמירה על איכות המזון.
איך בוחרים חברה עבור התקן?
כאשר מבקשים להטמיע את התקן יש להיעזר בחברה המספקת את השירות, ומומלץ לעשות זאת עם חברה שעושה זאת מתוך ניסיון של שנים. החברה צריכה להיות מוכרת על ידי משרד הבריאות, החקלאות וגם הרשות המקומית, כאשר מומחיות בעלי המקצוע הנה לספק הטמעה מהירה של המערכת בכדי שניתן יהיה לעבור את מבחני ההסמכה. יש להיעזר בשירותים של חברה אשר זו התמחותה, למשל כמו חברת Prosafe לה ניסיון של שנים רבות בהטמעת התקן במפעלי מזון מסוגים מגוונים.